Ministerstvo dopravy varuje: Přihlašte se do autoškoly, dokud je čas!

Tak by mohla lákat cedulka do autoškoly u ministerstva dopravy. Ale proč je tomu tak?

Pozor nebezpeci V pátek 19. října 2012 představil ministr dopravy Pavel Dobeš návrh na změnu průběhu závěrečných zkoušek. Nově by závěrečná zkouška měla mít dvě kola, čímž odpadá technická část a měla by být o 300 Kč dražší. Tzn. že poplatek magistrátu vzroste na 1000 Kč. Změnit by se měla pravidla pro zkušební komisaře. Komisaři už nyní říkají, že nové zkoušky budou přísnější a těžší.

Jak bude zkouška vypadat?

Vyrojilo se již několik variant, jak by závěrečná zkouška mohla probíhat, ale tou poslední je, že bude rozdělena na dvě části z dosavadních tří. Bohužel to není důvod k radosti, jelikož se přitvrdí. Po absolvování teoretických hodin v autoškole bude žák připuštěn na první zkoušku. Ta bude rozdělena na teoretickou část a na jízdu na vyhrazené ploše (čti parkovišti). Pokud obě dvě zkoušky zdárně zdoláte, můžete zahájit výcvik s instruktorem v provozu. A až po odjetí příslušných hodin v autoškole, které se také zredukují, můžete nastoupit na druhou část zkoušky a to závěrečnou zkoušku z jízdy (čti mimo parkoviště).

Teoretická část a jízda na parkovišti

Aby to nebylo tak jednoduché, může se stát, že nějakou z těchto zkoušek napoprvé nezvládnete. Na autoškolu budete mít nově už jen 3 pokusy. Pokud nezvládnete teoretickou část s parkovištěm, nepřipustí Vás na výcvik na silnicích. Nezvládnete-li tuto zkoušku 3x, tak budete muset navštívit dopravního psychloga a získat jeho vyjádření. A pokud odborník rozhodne, že žadatel má osobnostní nebo zdravotní problémy, řidičák nedostanete.

Závěrečna zkouška z jízdy

Pokud zdárně zdoláte teoretickou část, ale nezvládnete zkoušku z jízdy 3x, tak budete muset navštívit také dopravního psychologa a získat jeho vyjádření, ale zároveň opakovat celý kurz autoškoly znovu.

Řidičák na zkoušku

Pokud absolvujete zkoušky z autoškoly, nemáte vyhráno. Dostanete takzvaný řidičák na zkoušku, který platí jeden rok. Počet bodů se zredukuje z 12 na 8. Pokud se vybodujete, odeberou Vám řidičák na rok a po roce dostanete nový řidičák na zkoušku. Pokud by se toto stalo podruhé, musíte navštívit koho jiného než dopravního psychologa, který rozhodne o Vašich osobnostních nebo zdravotních problémech.

Podtrženo sečteno, nové zkoušky budou jednak těžší, výcvik o pár hodin kratší, ale hlavně dražší! Opakování zkoušek zřejmě také zdraží u MMB a případné psychologické vyšetření se pohybuje v řádech tisíců. Proto i my radíme, přihlašte se do autoškoly, dokud je čas!