Skútr Vespa Od 19. ledna 2013 bude mít možnost každý řidič s oprávněním na skupinu B nasednout na větší skútr. Toto pravidlo platí pro řidiče i zpětně. V řidičáku se změna neprojeví, proto nemusíte chodit na úřad s výměnou.

Podmínkou však je, aby měl skútr automatickou převodovku, výkon motoru do 11 kW a objem do 125 ccm3.

Výhodou provozu na skútru ve městě je nižší spotřeba, zmenšení nadměrné dopravy a jistá skladnost při parkování. My doporučujeme lidem, kteří na motocyklu ještě neseděli, koupit si alespoň jednu kondiční jízdu a vyzkoušet si jízdu na motorce dřive, než vyrazí do provozu. A to i lidem vlastnící řidičské oprávnění Am (do 50 ccm3), jelikož změna oproti malým motocyklům je větší váha a rychlost. Toto však není nařízení, ale pouze naše doporučení.

Dříve než nasednete na motocykl Vám doporučujeme si přečíst článek Motorky a nehody. Důležitým faktorem jízdy na motocyklu je zvládnutí řízení motocyklu, přizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky a dání přednosti v jízdě!

Proto Vám přejeme mnoho šťastných a hlavně bezpečných kilometrů na silnicích. Ať už za volantem automobilu nebo řídítky motocyklu.